Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Izvedena delavnica Ozelenitev javnega naročanja – industrijski in gradbeni odpadki v javnem naročanju


17.10.2012 - Ljubljana

V sredo, 17. oktobra 2012 je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala delavnica Ozelenitev javnega naročanja – industrijski in gradbeni odpadki v javnem naročanju.

Na ponovitvi delavnice o ozelenitvi javnega naročanja - industrijski in gradbeni odpadki v javnem naročanju, se je zbralo preko 50 predstavnikov državne uprave, izvajalcev gradbenih del, predstavnikov podjetij, ki iščejo možnosti koristne uporabe za svoje industrijske odpadke, kot tudi predelovalcev odpadkov.

Udeleženci so z zanimanjem poslušali primere dobre prakse, kjer so bile prikazane izkušnje pri upoštevanju enostavnejših (temeljnih) kot tudi zahtevnejših (dodatnih) okoljskih meril pri gradnji in obnovi slovenskih cest.

Področje gradnje in obnove cest še ni vključeno v slovenski uredbi o zelenem javnem naročanju, kljub temu pa lahko naročnik že po obstoječem zakonu o javnem naročanju določi tudi pogoje za izvedbo naročila, ki se nanašajo zlasti na socialne in okoljske vidike, če so ti pogoji v skladu s predpisi Evropske skupnosti in so navedeni v obvestilu o javnem naročilu ali v razpisni dokumentaciji.

Ključno vlogo pri prehodu v družbo recikliranja lahko odigrajo zlasti občine z vključevanjem okoljskih meril pri javnem naročanju in spodbujanju bolj zelene gradnje in obnove cest. Žal med občinskimi službami še ni zaznati večjega zanimanja za to tematiko, čeprav je po dolžini v upravljanju občin prepuščenih preko 4-krat več lokalnih cest in poti, kot avtocest in regionalnih cest, kjer se zelena merila v postopkih cestogradnje postopoma že uporabljajo.

Na voljo so tudi prosojnice predavateljev.

pdf1 Janja Leban Uvod o projektu ReBirth
pdf2 Antonija Bozic Cerar Pristopi k ZeJN
pdf3 Janja Leban Odpadki stranski proizvod prenehanje statusa odpadka
pdf4 Mirko Sprinzer Natasa Hojnik Obveznosti investitorjev izvajanja gradbenih del
pdf5 Joze Kocar Nova zakonodaja o gradbenih proizvodih
pdf6 Zvonko Cotic Moznosti uporabe industrijskih in gradebneih odpadkov v gradbenistvu
pdf7 Maja Kokovic Predstavitev Uredbe o zelenem javnem narocanju
pdf8 Friderik Knez ZeJN in metode ocenjevanja

pdf9 Jaka Kovac LCA za uporabo zlindre v obrabni plasti cestisca

< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke