Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Predavanje o uporabi odpadkov v gradbeništvu


11.01.2013 - Ljubljana

V okviru projekta ReBirth je bilo izvedeno predavanje UPORABA ODPADKOV V GRADBENIŠTVU s praktičnim ogledom laboratorijev.

Dne 11.1.2013 je bilo na ZAG-u izvedeno predavanje, katerega so se v okviru predmeta Gospodarjenje z odpadnimi snovmi udeležili študentje 3. letnika 1. stopnje Univerzitetnega programa Vodarstva in okoljskega gradbeništva na UL FGG, skupaj z njihovo profesorico prof.dr. Violeto Bokan Bosiljkov.

V uvodu je dr. Alenka Mauko z ZAG-a predstavila projekt ReBirth. Sledila je Janja Leban z GZS, ki je predstavila prispevek »Industrijski in gradbeni odpadki v Sloveniji – rezultati začetne študije ReBirth«. Eden od zaskrbljujočih podatkov, ki jih je študija pokazala, je tudi ta, da je v Sloveniji 10700 neočiščenih divjih odlagališč. Mirko Šprinzer s PKG je podal izkušnje in videnje o ravnanju z gradbenimi odpadki pod naslovom »Ravnanje z gradbenimi odpadki in zemeljskimi izkopi«, predvsem pa kje so pomanjkljivosti v praksi pri izvajanju zakondaje s področja odpadkov. O izkušnjah iz prakse je imel zanimiv prispevek Zvonko Cotič iz podjetja STRUCTUM; z naslovom »Možnosti uporabe odpadkov v gradbeništvu – izkušnje iz prakse«. Predstavil je bogate izkušnje z recikliranjem asfalta in uporabe žlindre v asfaltu. Potrdil je, da je črna jeklarska žlindra iz elektroobločne peči odlično nadomestilo eruptivnim kamenim agregatom v cestogradnji. Delavnico je zaključila doc. dr. Ana Mladenovič z ZAG-a s temo »Odpadki kot surovina za gradbeništvo«, predstavila je različne vrste žlindre, katerih lastnosti so močno odvisne od postopkov pridobivanja. Opisala je postopke nanoremediacije s katerimi očistimo onesnažena območja in podala zanimive izzive sedanjosti: kako bi zamenjali cement, katerega proizvodnja je energetsko potratna in ekološko sporna, kako bi naredili umetni bitumen, s katerimi alternativnimi materiali bi lahko zamenjali agregate? Ob koncu delavnice je bila med udeleženci, ki so izpolnili anketni vprašalnik, izžrebana uporabna nagrada – majica s sporočilom projekta ReBirth in svetilka z oznako LIFE+. Nagrado je prejela Anja Lešek.

Sledil je še obisk Laboratorija za betone, kamen in reciklirane materiale, kjer so si udeleženci ogledali različne metode preskušanj (odpornost na drobljenje – LA metoda, ekspanzija žlindre, priprava izlužka, priprava obrusov in mikroskopske metode) ter ogled različnih vrst industrijskih in gradbenih odpadkov, ki se preskušajo na ZAG-u.

pdfCotič Z. - Moznosti uporabe odpadkov v gradbenistvu izkusnje iz prakse
pdfLeban J. - Industrijski in gradbeni odpadki stanje in zakonodaja
pdfMauko A. - O projektu
pdfMladenovič A. - Odpadki kot surovina za gradbenistvo
pdfŠprinzer M. Ravnanje z gradbenimi odpadki in zemeljskimi izkopi     
     
     
 
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke