Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Delavnica o pravilnem ravnanju z gradbenimi odpadki


20.03.2013 - Ljubljana

V sredo, 20. marca 2013 je na Gospodarski zbornici Slovenije, v Ljubljani, potekala delavnica Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki: breme, odgovornost ali priložnost?

Na delavnici se je zbralo preko 50 predstavnikov državne uprave in lokalnih skupnosti, izvajalcev gradbenih del, investitorjev in projektantov. Delavnici bodo sledile ponovitve, z namenom seznanitve deležnikov, kako pristopiti k rušenju objektov, od zakonodajnih zahtev do poteka rušenja in možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov.
Gradbeni odpadki, kot so beton, opeka, kovina, suhomontažne plošče, izolativni materiali, les, ki nastanejo pri gradnji, vzdrževanju ali rušitvi objektov, predstavljajo pomemben tok odpadkov. Veliko teh odpadkov konča na črnih odlagališčih, kjer obremenjujejo naravo, tla, vode in zdravje ljudi. S pravilnim pristopom, pripravo na rušenje in selektivnim rušenjem, pridobimo ločene gradbene odpadke, ki jih je možno ponovno uporabiti ali predelati.
Na delavnici je bilo izpostavljeno, da se investitorji premalo zavedajo, da so za ravnanje z gradbenimi odpadki na gradbišču v celoti odgovorni. Veliko vlogo pri tem pa imajo projektanti, ki bi že v projektni dokumentaciji morali opredeliti ustrezno ravnanje z zemeljskim izkopom, ločeno skladiščenje nastalih gradbenih odpadkov, možnost ponovne uporabe ali reciklaže na samem gradbišču ali oddaje le-teh zbiralcem gradbenih odpadkov. Svojo vlogo pri ureditvi obravnavane tematike ima tudi inšpekcijska služba.

Praktično izvajanje zakonodaje na področju gradbenih odpadkov s tehničnimi možnostmi predelave in uporabe predelanih odpadkov še ni doseglo želene stopnje, saj obstajajo predsodki pred recikliranimi agregati. »Koncept trajnostnega razvoja v gradbeništvu sledi namreč ravno principu, da so odpadki surovina in da izvor/ime materiala ni pomemben, kar šteje, so lastnosti in rezultati,« je pojasnila doc. dr. Ana Mladenovič, z Zavoda za gradbeništvo Slovenije.


Na spodnjih povezavah so na voljo predstavitve obravnavanih vsebin.


pdfMauko A. - O projektu
pdfLeban J. – Usmeritve politike na področju odpadkov in virov
pdfŠprinzer M. – Priprava na rušenje
pdfCotič Z. – Selektivno rušenje
pdfKortnik J. – Možnosti/dobre prakse recikliranja in uporabe gradbenih odpadkov
pdfMladenovič A. – Reciklirani agregati – lastnosti in uporabnost
pdfMiklavčič J. – Inšpekcijski nadzor nad gradbenimi odpadki

Posnetek z delavnice je voljo na: http://www.youtube.com/watch?v=CxH8Q9hmtOs

Sporočila za medije: docSZM Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki 200313 

 

 
     

 

 

 
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke