Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki


11.06.2013 - Ljubljana

Ljubljana, 11. junij 2013: Danes je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala že druga delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST

Delavnica je potekala v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Na delavnici se je danes zbralo 40 predstavnikov investitorjev, projektantov, izvajalcev gradbenih del, komunalnih podjetij in drugih, ki jih zanima praktično izvajanje zakonodaje na področju gradbenih odpadkov s tehničnimi možnostmi predelave in uporabe predelanih odpadkov.

Gradbeni odpadki so eden največjih odpadnih tokov v Sloveniji. S pravilnim pristopom in selektivnim rušenjem, lahko pridobimo ločene gradbene odpadke (beton, opeka, les, kovine ...), ki jih je možno ponovno uporabiti ali predelati v gradbene proizvode. Gradbeništvo je namreč zelo primerno za uporabo recikliranih materialov, saj zahteva velike količine surovin, gradbeni proizvodi iz recikliranih materialov so velikokrat cenejši in imajo enake ali celo boljše lastnosti. Kot primer je bila predstavljena uporaba recikliranega betona v nosilnih plasteh ceste, kjer so bile končne lastnosti boljše v primerjavi z naravnim materialom.

Posebno pozornost pri rušenju je potrebno nameniti azbestnim odpadkom in drugim nevarnim materialom, ki jih je potrebno prepoznati že v fazi priprave na rušenje, jih ločiti od ostalih odpadkov in jih oddati osebam z ustreznimi dovoljenji.

Delavnica je bila namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujejo s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi. Udeleženci so se seznanili s postopkom rušenja objektov, od zakonodajnih zahtev do poteka rušenja in možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov. V praksi bi morali pozornost namenjati predvsem ponovni uporabi in recikliranju odpadkov, ne pa odlaganju odpadkov.

Na splošno se investitorji premalo zavedajo svoje odgovornosti za ravnanje z gradbenimi odpadki. Poskrbeti morajo namreč tako za ustrezno ravnanje z zemeljskim izkopom, kot drugimi nastalimi gradbenimi odpadki.

Vodja inšpekcije za okolje in naravo, Jana Miklavčič je predstavila delo inšpekcije s poudarkom na nadzoru nad ravnanjem z gradbenimi odpadki. Lani je bilo opravljenih skoraj 8000 inšpekcijskih pregledov na vseh področjih nadzora, z izrečenimi globami za skoraj 1,5 milijonov evrov.

Dr. Ana Mladenovič z Zavoda za gradbeništvo je opozorila na predsodke pred recikliranimi agregati. »Koncept trajnostnega razvoja v gradbeništvu sledi namreč ravno principu, da so odpadki surovina in da izvor/ime materiala ni pomemben, kar šteje, so lastnosti in rezultati,« je pojasnila.

pdfdr. Alenka Mauko - O projektu ReBirth (.pdf 1.6MB)
pdfJanja Leban, GZS - Zakonodaja o odpadkih: kdaj odpadki niso več odpadki (.pdf 194KB)
pdfdr. Alenka Mauko in Marjan Japelj - Od odpadkov do gradbenih proizvodov - Zakonodaja o gradbenih proizvodih (.pdf 796KB)
pdfMirko ŠPRINZER, PKG - Priprava na rušenje objektov in izvajanje del (.pdf 346KB)
pdfZvonko COTIČ, Structum d.o.o. - Selektivno rušenje (.pdf 5.4MB)
pdfAna Mladenovič, Zavod za gradbeništvo Slovenije - Reciklirani agregati – lastnosti in uporabnost (.pdf 2.7MB)
pdfJana Miklavčič, Inšpekcija za okolje in naravo - Inšpekcijski nadzor nad ravnanjem z gradbenimi odpadki (.pdf 1.2MB)


 
     
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke