Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Četrta delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST


26.11.2013 - Ljubljana

26.11.2013 je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala četrta delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST.

Delavnica je potekala v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Na delavnici se je zbralo 40 predstavnikov investitorjev, projektantov, izvajalcev gradbenih del, komunalnih podjetij in drugih, ki jih zanima praktično izvajanje zakonodaje na področju gradbenih odpadkov s tehničnimi možnostmi predelave in uporabe predelanih odpadkov.

Gradbeni odpadki so eden največjih odpadnih tokov v Sloveniji. S pravilnim pristopom in selektivnim rušenjem, lahko pridobimo ločene gradbene odpadke (beton, opeka, les, kovine ...), ki jih je možno ponovno uporabiti ali predelati v gradbene proizvode. Gradbeništvo je namreč zelo primerno za uporabo recikliranih materialov, saj zahteva velike količine surovin, gradbeni proizvodi iz recikliranih materialov so velikokrat cenejši in imajo enake ali celo boljše lastnosti.

Že četrta delavnica je ponovno pokazala potrebo po izmenjavi znanj in izkušenj o uporabi gradbenih odpadkov kot vira surovin v gradbeništvu in sodelovanju različnih strok oziroma deležnikov, od predstavnikov investitorjev, projektantov, izvajalcev gradbenih del, predelovalcev odpadkov in komunalnih podjetij. Udeleženci in partnerji projekta so se strinjali, da je ena večjih ovir pri rabi odpadkov kot vira pomanjkljiva in prezapletena zakonodaja. Projekt ReBirth si tako s številnimi aktivnostmi na različnih ravneh, vključno s to delavnico, prizadeva povezati znanja tako z okoljskega kot z gradbenega vidika in ponuditi kakovostna izhodišča tudi za spremembo zakonodaje.

Edin Behrić iz Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika je na delavnici predstavil primer dobre prakse v svoji občini, ki gospodinjstvom omogoča lasten dovoz v Zbirni center v obsegu 3500 kg gradbenih odpadkov na leto oz. po dogovoru najem 5-kubičnega zabojnika in odvoz. Med drugim je izpostavil tudi »izjemen pomen ločevanja gradbenih odpadkov na izvoru, kot tudi preventivno delovanje na področju inšpekcijskega nadzora.«

Drugi primer dobre prakse je predstavila Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja iz MOL, ki je kot prelomnico pri sanaciji nelegalnih odlagališč izpostavila Okoljski sklad, ki je omogočil med drugim tudi hitrejše ukrepanje. Seršenova je dejala, da »na področju MOL azbestnih odpadkov v zadnjem letu ni več, opaziti je pa tudi trend zmanjševanja gradbenih odpadkov.

Delavnica je bila namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujejo s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi. Udeleženci so se seznanili s postopkom rušenja objektov, od zakonodajnih zahtev do poteka rušenja in možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov.


pdfO projektu ReBirth (J. Leben) (.pdf 2.7MB)

pdfZakonodaja o odpadkih: kdaj odpadki niso vec odpadki (J. Leban) (.pdf 231KB)

pdfOd odpadkov do gradbenih proizvodov - Zakonodaja o gradbenih proizvodih (A. Mladenovic, M. Japelj) (.pdf 1.8MB)

pdfPriprava na rušenje objektov in izvajanje zemeljskih del (M. Šprinzer) (.pdf 382KB)

pdfSelektivno rušenje (Z. Cotič) (.pdf 12.0MB)

pdfReciklirani agregati - lastnosti in uporabnost (A. Mladenovič) (.pdf 8.6MB)

pdfZahteve zakonodaje o odpadkih, gradbenih proizvodih in graditvi objektov (Z. Cotič) (.pdf 8.2MB)

pdfObčina Vrhnika v skrbi za čisto okolje (E. Behrić) (.pdf 2.3MB)

pdfPrizadevanja Mestne občine Ljubljana na področju ravnanja z gradbenimi odpadki (N. Jazbinšek Seršen) (.pdf 7.2MB)< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke