Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Druga delavnica Industrijski odpadki - vir surovin za gradbeništvo


09.04.2014 - Ljubljana

Ta teden je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala druga delavnica Industrijski odpadki - vir surovin za gradbeništvo.

Delavnica je potekala v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Delavnica je bila namenjena povzročiteljem industrijskih ostankov in odpadkov, kot so žlindre, elektrofiltrski pepeli, livarski peski, sadre, mulji iz čistilnih naprav ... in njihovim potencialnim uporabnikom za gradbene namene. Tema se je izkazala za izjemno aktualno, saj je zbrala skoraj 50 predstavnikov livarn, kemijske in gradbene industrije, energetskih obratov, komunalne dejavnosti, projektno-svetovalnega inženiringa in inšpekcijskih služb ter študentov gradbene fakultete.

Udeleženci so se seznanili z zakonodajnimi zahtevami s področja odpadkov in gradbenih proizvodov, uredbo REACH, postopki pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov, kot tudi z možnostmi uporabe materialov iz odpadkov v gradbeništvu. Predstavljeni so bili tudi primeri iz prakse in prednosti uporabe tovrstnih materialov namesto naravnih virov, na primer za zasipe in nasipe, pripravo betona, prevleke za ceste, letališča in druge prometne površine. Še posebno zanimiva je možnost uporabe rabljenih gum pri asfaltiranju cest, ki znatno prispevajo k zniževanju hrupa.

Glede na dejstvo, da je v letu 2012 nastalo 4,4 milijone ton odpadkov, od tega kar 28% odpadkov iz termičnih procesov, se slovenska podjetja vse bolj zavedajo pomena obravnave odpadkov kot vira surovin in iščejo nove poti njihovega ravnanja. Zakonodaja nam to omogoča in tudi spodbuja, zato si moramo na vseh ravneh prizadevati k prehodu iz družbe odlaganja v družbo recikliranja.


pdfOdpadki ali stranski proizvod in REACH (Leban J.) (.pdf 439KB)

pdfPrimeri sodne prakse EU (Božič Cerar A.) (.pdf 288KB)

pdfOd odpadkov do gradbenih proizvodov (Mladenovič A., Japelj M.) (.pdf 0.9MB)

pdfOVD za predelavo industrijskih odpadkov (Šprinzer M.) (.pdf 313KB)

pdfOcena odpadka z vidika potencialne uporabnosti v gradbeništvu (Mladenovič A.) (.pdf 15.2MB)

pdfRegistracija REACH - postopki in dokumentacija - primer Acroni (Vidic F.) (.pdf 7.9MB)

pdfIndustrijski odpadki - primeri uporabe v gradbeništvu (Cotič Z., Jurjavčič P.) (.pdf 9.4MB)

pdfUporaba odpadkov namesto naravnih virov (Turk J.) (.pdf 747KB)< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke