Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Praktični prikaz recikliranja in uporabe odpadkov iz rušitve objektov


25.04.2013 - Maribor, Pesnica

Ob svetovnem dnevu Zemlje je včeraj 25.4.2013 na gradbišču v Mariboru in v Pesnici potekal praktični prikaz recikliranja in uporabe gradbenih odpadkov iz rušitve objektov, na katerem se je zbralo več kot 100 udeležencev.

Skrb za planet in ljudi ter trajnostno razmišljanje nas vodi v iskanje vedno novih učinkovitejših virov, ki ohranjajo okolje, so socialno in ekonomsko sprejemljivejši. Evropa učinkovite rabe virov je eden izmed ciljev, ki jih je Evropa postavila do leta 2020 in ki vključuje tudi uporabo odpadkov kot vir. Na področju gradbenih odpadkov smo si do leta 2020 zastavili konkretni cilj: 70 odstotno recikliranje gradbenih odpadkov.

Namen prikaza je bil predstaviti uporabnost predelanih gradbenih odpadkov, ki je odvisna od izvedbe rušitve objektov, ki mora biti izvedena selektivno, s sortiranjem nastalih odpadkov na mestu nastanka oziroma načrtnimi fazami zemeljskih posegov v primeru zemeljskih izkopov.

Zbrane udeležence sta najprej pozdravili Brigita ČANČ, Vodja medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave in ga. Janja Leban, direktorica službe za varstvo okolja na GZS (partner projekta). Koordinatorka projekta Alenka Mauko je predstavila projekt ReBirth in zakaj sploh ideja o promociji uporabe recikliranih industrijskih in gradbenih odpadkov v gradbeništvu: “Gradbeništvo je velik ponor surovin, proizvodi iz gradbenih in industrijskih odpadkov so velikokrat cenejši, ohranjajo okolje in imajo enake ali boljše funkcionalne lastnosti kot proizvodi iz naravnih surovin.” Mirko Šprinzer iz podjetja PKG Šprinzer Mirko je predstavil izhodišča za selektivno rušenje in gospodarjenje z gradbenimi odpadki. Zvonko Cotič iz podjetja Structum, ki je predstavil prikaz, je poudaril: »Da bi lahko čim več gradbenih odpadkov reciklirali in ponovno uporabili, je pomembno, da so ločeni že na samem izvoru.« Mag. Tanja Bolte in mag. Petra Ulamec iz Agencije Republike Slovenije za okolje sta predstavili tematiko vpliva emisij iz gradbišč na kakovost zunanjega zraka, predvsem delcev veliko 10 mikronov (PM10) in 2,5 mikronov (PM2,5). Pomembno je, da se gradbene ruševine med rušenjem vlažijo, saj so emisije delcev v tem primeru čim manjše.

Selektivno rušenje objekta poteka po obratnem vrstnem redu njegove izgradnje po predhodnem, skrbno načrtovanem načrtu rušenja in načrtu ravnanja z odpadki. Selektivno rušene in pravilno ločene odpadke nato predelamo za vgradnjo na mestu samem (za zasipe, nasipe) ali pa jih predamo uporabniku gradbenih odpadkov za nadaljnjo predelavo. Prizadevamo si, da bi bila transportna pot čim krajša, kar je okoljsko in ekonomsko sprejemljivejše. Odpadke, ki jih ne moremo uporabiti na samem mestu, predamo uporabniku gradbenih odpadkov za predelavo ali pooblaščenemu zbiralcu za ostale postopke predelave.

Ustrezno ravnanje z gradbenimi odpadki nam narekuje tudi država s svojimi predpisi, vendar tudi tržišče s cenami gradnje terja od investitorjev, projektantov in gradbenih podjetij dobro poznavanje možnosti racionalnejše ponovne uporabe in predelave nastalih gradbenih odpadkov na mestu njihovega nastanka. Pri praktičnem prikazu pa se je pokazalo tudi, da v praksi še vedno ni vzpostavljen most med okoljsko in gradbeno zakonodajo.

pdfCotič Z. Predstavitev prikaza (.pdf 2.3MB)
pdfMauko A. REBIRTH projekt (.pdf 2.7MB)
pdf©prinzer M. Priprava na rušenje (.pdf 350KB)
pdfUlamec P. Bolte T. Vpliv emisij iz gradbisc (.pdf 370KB)


   
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke