Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Prikaz čiščenja divjega odlagališča gradbenih odpadkov in postopkov njihove predelave


19.09.2013 - Ajdovščina

Dne 19. 9. 2013 je v Ajdovščini in predelovalnem centru gradbenih odpadkov v Lažah potekal PRIKAZ ČIŠČENJA DIVJEGA ODLAGALIŠČA GRADBENIH ODPADKOV IN POSTOPKOV NJIHOVE PREDELAVE. Namen prikaza je bil pritegniti vse deležnike k aktivnejšemu ukvarjanju s čiščenjem divjih odlagališč in predstavitvijo možnosti recikliranja gradbenih odpadkov.

Na dogodku se je tako zbralo čez 80 predstavnikov občin in upravnih enot, nevladnih organizacij, zbiralcev in predelovalcev gradbenih odpadkov, investitorjev in izvajalcev gradbenih del kot tudi uporabnikov gradbenih proizvodov in oseb, ki se ukvarjajo z okoljem.

Zbrane je uvodoma pozdravil župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak, ki je opozoril na dolžnost nas vseh k prizadevanju za čim boljši odnos do narave. Sledil je pozdrav Andreja Bandlja, predstavnika Tehnološkega parka INPRIME v Ajdovščini, kjer je potekalo začetno srečanje.

Predstavniki projekta ReBirth (Alenka Mauko, Mirko Šprinzer, Zvonko Cotič) so seznanili udeležence najprej z vsebino projekta ReBirth, sledila je predstavitev zakonodajnih vidikov priprave na čiščenje divjega odlagališča in nato predstavitev poteka prikaza. Postopek čiščenja, od čiščenja vegetacije do sortiranja, razvrščanja in prebiranja odpadkov, je bil prikazan na divjem odlagališču v Ajdovščini, sledil je ogled Predelovalnega centra gradbenih odpadkov v Lažah.

Zvonko Cotič iz podjetja Structum d.o.o. je strnil bistvo prikaza z naslednjimi besedami: »Gradbeni odpadki so odlična surovina v gradbeništvu, saj lahko iz gradbenih odpadkov naredimo reciklirane agregate, te pa lahko uporabimo za nasipe, zasipe, pravilno zbrane pa tudi za gradbene proizvode z višjimi varnostnimi zahtevami, npr. v betonih. Z uporabo recikliranih agregatov ohranjamo naravne vire in pokrajino, poleg tega so taki agregati tudi cenejši ob primerljivi kakovosti.«


Prosojnice:

pdfO projektu ReBirth - Alenka Mauko, ZAG (.pdf 1.2MB)
pdfRavnanje z gradbenimi odpadki - Mirko Šprinzer, PKG (.pdf 115KB)
pdfPredstavitev prikaza - Zvonko Cotič, Structum (.pdf 3.4MB)
     
     
     Fotografije: Primož Oprčkal, Zavod za gradbeništvo Slovenije< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke