Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Predavanje "Uporaba odpadkov v gradbeništvu" s praktičnim ogledom laboratorijev


22.11.2013 - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Ljubljana

Dne 22.11.2013 je bilo na ZAG-u izvedeno predavanje, katerega so se v okviru predmeta Gospodarjenje z odpadnimi snovmi udeležili študentje 3. letnika 1. stopnje Univerzitetnega programa Vodarstva in okoljskega gradbeništva na UL FGG, skupaj z njihovo profesorico prof. dr. Violeto Bokan Bosiljkov.

V uvodu je Mag. Jure Leben z ZAG-a predstavil projekt ReBirth. Sledila je Janja Leban z GZS, ki je predstavila zakonodajo na področju industrijskih in gradbenih odpadkov. Mirko Šprinzer s PKG je podal izkušnje in videnje o ravnanju z gradbenimi odpadki pod naslovom »Ravnanje z gradbenimi odpadki in zemeljskimi izkopi«, predvsem pa kje so pomanjkljivosti v praksi pri izvajanju zakonodaje s področja odpadkov. Primož Jurjavčič iz podjetja Structum je predstavil postopke selektivnega rušenja. Delavnico je zaključila doc. dr. Ana Mladenovič z ZAG-a s temo »Odpadki kot surovina za gradbeništvo«, predstavila je različne vrste žlindre, katerih lastnosti so močno odvisne od postopkov pridobivanja. Opisala je postopke nanoremediacije s katerimi očistimo onesnažena območja in podala zanimive izzive sedanjosti: kako bi zamenjali cement - katerega proizvodnja je energetsko potratna in ekološko sporna, kako bi naredili umetni bitumen, s katerimi alternativnimi materiali bi lahko zamenjali agregate?

Sledil je še obisk Laboratorija za betone, kamen in reciklirane materiale, kjer so si udeleženci ogledali različne metode preskušanj (odpornost na drobljenje – LA metoda, ekspanzija žlindre, priprava izlužka, priprava obrusov in mikroskopske metode) ter ogled različnih vrst industrijskih in gradbenih odpadkov, ki se preskušajo na ZAG-u.


pdfJ. Leben: O projekt ReBirth (.pdf 1.6MB)

pdfJ. Leban: Industrijski in gradbeni odpadki: zakonodaja - ključni pojmi (.pdf 1.3MB)

pdfM. Šprinzer: Ravnanje z gradbenimi odpadki in zemeljski izkopi (.pdf 572KB)

pdfP. Jurjavčič: Selektivno rušenje - praktični primeri iz prakse (.pdf 6.8MB)

pdfA. Mladenovič: Odpadki kot surovina za gradbeništvo (.pdf 6.1MB)< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke