Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Predavanje UPORABA ODPADKOV V GRADBENIŠTVU na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja v Šolskem centru Celje


11.02.2014 - Celje

Dne 11.2.2014 je bilo v Šolskem centru Celje, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja izvedeno predavanje, katerega so se udeležili dijaki 3 in 4 letnikov.

V uvodu je Mag. Jure Leben z ZAG-a predstavila projekt ReBirth. Sledila je Janja Leban z GZS, ki je predstavila prispevek »Industrijski in gradbeni odpadki v Sloveniji – rezultati začetne študije ReBirth«. Eden od zaskrbljujočih podatkov, ki jih je študija pokazala, je tudi ta, da je v Sloveniji 10700 neočiščenih divjih odlagališč. Mirko Šprinzer s PKG je podal izkušnje in videnje o ravnanju z gradbenimi odpadki pod naslovom »Ravnanje z gradbenimi odpadki in zemeljskimi izkopi«, predvsem pa kje so pomanjkljivosti v praksi pri izvajanju zakonodaje s področja odpadkov. O izkušnjah iz prakse je imel zanimiv prispevek Primož Jurjavčič iz podjetja STRUCTUM; z naslovom »Možnosti uporabe odpadkov v gradbeništvu – izkušnje iz prakse«. Predstavil je bogate izkušnje z recikliranjem asfalta in uporabe žlindre v asfaltu. Ob tem je tudi predstavil načine rušitve objekta in reciklažo gradbenih odpadkov. Delavnico je zaključila doc. dr. Ana Mladenovič z ZAG-a s temo »Odpadki kot surovina za gradbeništvo«, predstavila je različne vrste žlindre, katerih lastnosti so močno odvisne od postopkov pridobivanja. Opisala je postopke nanoremediacije s katerimi očistimo onesnažena območja in podala zanimive izzive sedanjosti: kako bi zamenjali cement - katerega proizvodnja je energetsko potratna in ekološko sporna, kako bi naredili umetni bitumen, s katerimi alternativnimi materiali bi lahko zamenjali agregate?


     
     
   
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke