Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Novice

 
 
 
Veseli nas, da smo bili nominirani kot eden izmed 25 najboljših okoljskih projektov v letu 2015.

 
Ob tednu zmanjševanja odpadkov je 28. novembra na Tehniških fakultetah Univerze v Mariboru potekala predstavitvena konferenca projekta ReBirth.

 
Ob tednu zmanjševanja odpadkov vas vljudno vabimo na predstavitveno konferenco projekta ReBirth, ki bo potekala v petek, 28. novembra 2014 s pričetkom ob 9.30 uri.

 
Na cesti G2-102/1038 Bača – Dolenja Trebuša je včeraj potekal prikaz OBNOVE CESTE PO POSTOPKU HLADNE RECIKLAŽE. Prikaz je potekal v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

 
Vabimo vas na Praktični prikaz obnove ceste po postopku hladne reciklaže v četrtek, 10. julija 2014, s pričetkom ob 10.00 uri
na cesti G2-102/1038 Bača – Dolenja Trebuša, od km 0,100 do km 6,500.

 

Zaključna konferenca projekta ReBirth


Datum objave: 05.06.2014
Na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani je 5. junija potekala zaključna konferenca projekta REBIRTH. Konferenca je potekala v sklopu Okoljskega dne gospodarstva, s katero so na GZS obeležili tudi Svetovni dan okolja. Na zaključni konferenci so gostje in partnerji projekta predstavili aktivnosti in rezultate projekta ter možnosti uporabe gradbenih in industrijskih odpadkov v gradbeništvu.

 

Zaključna konferenca projekta ReBirth


Datum objave: 12.05.2014
Z okoljsko konferenco in predstavitvijo rezultatov projekta, s poudarkom na praktičnih izkušnjah pri predelavi industrijskih in gradbenih odpadkov in uporabi tako pridobljenih materialov v gradbeništvu, bomo počastili svetovni dan varstva okolja. Konferenca bo potekala na Gospodarski zbornici Slovenije. Vljudno vabljeni!

 
Strokovnjaki iz konzorcija projekta ReBirth so pripravili Priročnik za trajnostno rušenje objektov in recikliranje gradbenih odpadkov, ki je namenjen investitorjem, projektantom, zbiralcem in predelovalcem gradbenih odpadkov ter uporabnikom materialov, ki nastanejo iz gradbenih odpadkov v postopku reciklaže.

 
Ta teden je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala druga delavnica Industrijski odpadki - vir surovin za gradbeništvo. Delavnica je bila namenjena povzročiteljem industrijskih ostankov in odpadkov, kot so žlindre, elektrofiltrski pepeli, livarski peski, sadre, mulji iz čistilnih naprav ... in njihovim potencialnim uporabnikom za gradbene namene. Tema se je izkazala za izjemno aktualno, saj je zbrala skoraj 50 predstavnikov livarn, kemijske in gradbene industrije, energetskih obratov, komunalne dejavnosti, projektno-svetovalnega inženiringa in inšpekcijskih služb ter študentov gradbene fakultete.

 
Bi želeli vedeti več o možnostih uporabe industrijskih odpadkov v gradbeništvu? Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici, na kateri boste spoznali, kako pristopiti k ocenjevanju odpadkov z vidika potencialne uporabnosti v gradbeništvu, kdaj govorimo o odpadkih in kdaj o proizvodih in kakšni pogoji morajo biti pri tem izpolnjeni, in kakšne so vaše obveznosti pri predelavi odpadkov v snovi ali proizvode za namene uporabe v gradbeništvu. Program in prijave: http://www.gzs.si/slo/skupne_naloge/varstvo_okolja/64473 .

 
Vabljeni na POMLADNI SEJEM gradbeništva, energetike, komunale in obrti in GREEN - mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenskega sloga, ki bosta potekala od 3. do 6. aprila 2014 na prostoru Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Obiščite tudi našo Mobilno razstavo recikliranja gradbenih odpadkov.

 
Prejšnji teden je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala prva od dveh delavnic INDUSTRIJSKI ODPADKI - VIR SUROVIN ZA GRADBENIŠTVO. Tema se je izkazala za izjemno aktualno, saj je zbrala preko 40 predstavnikov livarn, metalurških obratov, kemijske industrije, komunalne dejavnosti in ARSO.

 
Bi želeli vedeti več o možnostih uporabe industrijskih odpadkov v gradbeništvu? Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici, na kateri boste spoznali, kako pristopiti k ocenjevanju odpadkov z vidika potencialne uporabnosti v gradbeništvu, kdaj govorimo o odpadkih in kdaj o proizvodih in kakšni pogoji morajo biti pri tem izpolnjeni, in kakšne so vaše obveznosti pri predelavi odpadkov v snovi ali proizvode za namene uporabe v gradbeništvu.

 
Ste investitor ali izvajalec gradbenih del? Pripravljate projektno dokumentacijo za gradbena ali rušitvena dela? Se v lokalnem okolju srečujete z gradbenimi odpadki? Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici, na kateri se boste seznanili kako pristopiti k rušenju objektov, kakšne so obveznosti in odgovornosti investitorjev in projektantov, kako pripraviti projektno in drugo dokumentacijo, kako poteka rušenje, kakšne so možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov in kako v občinah urejajo področje ravnanja z gradbenimi odpadki in osveščajo občane. 26.11.2013 bomo v Ljubljani organizirali že četrto delavnico Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki: breme, odgovornost ali priložnost.

 
26.11.2013 je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala četrta delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST. Na delavnici se je zbralo 40 predstavnikov investitorjev, projektantov, izvajalcev gradbenih del, komunalnih podjetij in drugih, ki jih zanima praktično izvajanje zakonodaje na področju gradbenih odpadkov s tehničnimi možnostmi predelave in uporabe predelanih odpadkov.

 
Dne 18.11. 2013 smo izžrebali nagrajenko v nagradni igri »KAM BI VI ODPELJALI GRADBENE ODPADKE«. Ines Kuhar prejme iPad mini.

 
Vabimo vas na osrednji dogodek, v sklopu razstave »Kam z gradbenimi odpadki«, v sredo, 16.10.2013 od 14 do 17 ure v Zbirni center, Pot na Tojnice 40, na Vrhniki. V sklopu projekta ReBirth vam bo g. Mirko Šprinzer (strokovnjak s področja gradbeništva) predstavil pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki. Ogledali si boste lahko tudi predstavitev mletja gradbenih odpadkov na specialnem mobilnem drobilcu.

 
Dne 16.10.2013 se je v Zbirnem centru na Vrhniki, v sklopu razstave »Kam z gradbenimi odpadki« in odprtega dneva Komunalnega podjetja Vrhnika, odvil praktični prikaz ravnanja z gradbenimi odpadki.

 
25. 9. 2013 je potekala v okviru projekta na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani že tretja delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST?

 
V sredo, 25. 9. 2013 bo na Gospodarski zbornici Slovenije potekala že tretja delavnica o pravilnem ravnanju z gradbenimi odpadki. Delavnica je namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujete s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi.

 
Dne 19. 9. 2013 je v Ajdovščini in predelovalnem centru gradbenih odpadkov v Lažah potekal PRIKAZ ČIŠČENJA DIVJEGA ODLAGALIŠČA GRADBENIH ODPADKOV IN POSTOPKOV NJIHOVE PREDELAVE. Namen prikaza je bil pritegniti vse deležnike k aktivnejšemu ukvarjanju s čiščenjem divjih odlagališč in predstavitvijo možnosti recikliranja gradbenih odpadkov.

 
Prva mobilna razstava "Kam z gradbenimi odpadki? je od 26. avgusta do 9. septembra 2013 gostovala v pritličju poslovne stavbe GZS v Ljubljani.

 
V okviru projekta ReBirth praktični prikaz čiščenja divjega odlagališča gradbenih odpadkov in postopkov njihovega predelave, ki bo potekal 19.9.2013 bo v Občini Ajdovščina in predelovalnem centru gradbenih odpadkov Laže. Na praktičnem prikazu se boste seznanili s tehničnimi pripravami, kot tudi s potekom čiščenja divjega odlagališča in postopki predelave gradbenih odpadkov in uporabe tako pridobljenih recikliranih agregatov.

 
Vabimo vas na ogled razstave, ki prikazuje, kako pristopiti k rušenju objektov, kam z nastalimi gradbenimi odpadki in kako iz gradbenih odpadkov pridobimo kakovostno surovino za nadaljnjo uporabo v gradbeništvu. Razstavo si lahko ogledate v pritličju poslovne stavbe GZS, Dimičeva 13, Ljubljana od 26. avgusta do 9. septembra 2013.

 

Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki


Datum objave: 11.06.2013
Ljubljana, 11. junij 2013: Danes je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala že druga delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST. Delavnica je bila namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujejo s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi. Udeleženci so se seznanili s postopkom rušenja objektov, od zakonodajnih zahtev do poteka rušenja in možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov.

 
Dne 11.6.2013 bo na Gospodarski zbornici Slovenije v okviru projekta ReBirth potekala druga delavnica o gradbenih odpadkih pod naslovom: Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki: breme, odgovornost ali priložnost? Delavnica je namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujejo s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi.

 
V okviru projekta ReBirth smo pripravili Priročnik za uporabo agregata iz črne jeklarske žlindre iz elektroobločnih peči v asfaltnih obrabnih plasteh.

 
Ob svetovnem dnevu Zemlje je včeraj 25.4.2013 na gradbišču v Mariboru in v Pesnici potekal praktični prikaz recikliranja in uporabe gradbenih odpadkov iz rušitve objektov, na katerem se je zbralo več kot 100 udeležencev. Namen prikaza je bil predstaviti uporabnost predelanih gradbenih odpadkov, ki je odvisna od izvedbe rušitve objektov, ki mora biti izvedena selektivno, s sortiranjem nastalih odpadkov na mestu nastanka oziroma načrtnimi fazami zemeljskih posegov v primeru zemeljskih izkopov.

 
Ob svetovnem dnevu Zemlje vas vabimo na praktični prikaz recikliranja in uporabe gradbenih odpadkov iz rušitve objektov, ki bo potekal v četrtek, 25. aprila 2013, s pričetkom ob 10:00 uri v Športnem parku Krsnik, Dolnja Počehova.

 
V sredo, 20. marca 2013 je na Gospodarski zbornici Slovenije, v Ljubljani, potekala delavnica Pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki: breme, odgovornost ali priložnost? Gradbeni odpadki, kot so beton, opeka, kovina, suhomontažne plošče, izolativni materiali, les, ki nastanejo pri gradnji, vzdrževanju ali rušitvi objektov, predstavljajo pomemben tok odpadkov. Veliko teh odpadkov konča na črnih odlagališčih, kjer obremenjujejo naravo, tla, vode in zdravje ljudi. S pravilnim pristopom, pripravo na rušenje in selektivnim rušenjem, pridobimo ločene gradbene odpadke, ki jih je možno ponovno uporabiti ali predelati.

 
Gradbeni odpadki, kot so beton, opeka, kovina, suhomontažne plošče, izolativni materiali, ki nastanejo pri gradnji, vzdrževanju ali rušitvi objektov, predstavljajo pomemben tok odpadkov. Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnici, na kateri boste spoznali, kako pristopiti k rušenju objektov, od zakonodajnih zahtev do poteka rušenja in možnosti reciklaže in uporabe recikliranih materialov.

 
V okviru projekta smo pripravili kratek film o uporabi črne jeklarske žlindre v cestogradnji.

 
V okviru projekta ReBirth je bilo izvedeno predavanje UPORABA ODPADKOV V GRADBENIŠTVU s praktičnim ogledom laboratorijev. V okviru predmeta Gospodarjenje z odpadnimi snovmi so se ga udeležili študentje 3. letnika 1. stopnje Univerzitetnega programa Vodarstva in okoljskega gradbeništva na UL FGG, skupaj z njihovo profesorico prof.dr. Violeto Bokan Bosiljkov.

 
Na dogodku Dan asfalterjev, ki ga organizira Združenje asfalterjev Slovenije - ZAS, je g. Zvonko Cotič predstavil prispevek z naslovom »ReBirth – Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov s poudarkom njihove uporabe v cestogradnji«. Najprej je predstavil splošne cilje projekta, v nadaljevanju pa uporabo industrijskih in gradbenih odpadkov v cestogradnji ter uporabo črne jeklarske žlindre kot agregata v asfaltnih obrabnih plasteh.

 
V sredo, 17. oktobra 2012 je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala delavnica Ozelenitev javnega naročanja – industrijski in gradbeni odpadki v javnem naročanju. Udeleženci so z zanimanjem poslušali primere dobre prakse, kjer so bile prikazane izkušnje pri upoštevanju enostavnejših (temeljnih) kot tudi zahtevnejših (dodatnih) okoljskih meril pri gradnji in obnovi slovenskih cest.

 
Vabimo vas na delavnico Ozelenitev javnega naročanja - industrijski in gradbeni odpadki v javnem naročanju, na kateri boste spoznali možnosti uporabe določenih industrijskih in gradbenih odpadkov v gradbeništvu ter se seznanili s pristopom k zelenemu javnemu naročanju...

 
V okviru projekta ReBirth smo pripravili spletno anketo, katere rezultati so nam bili v pomoč pri izdelavi začetne študije projekta - pregledu stanja na področju nastanka, odlaganja, predelave in rabe gradbenih in industrijskih odpadkov v Sloveniji.

 
V sredo, 29.8.2012, je na Zavodu za gradbeništvo Slovenije potekala mednarodna delavnica z naslovom »Energetska učinkovitost in trajnostno gradbeništvo«. Na delavnici se je predstavil tudi ReBirth.

 
ReBirth se predstavlja na Delavnici o energetski učinkovitosti in trajnostnem gradbeništvu, ki bo potekala v sredo, 29.8.2012 ob 10 uri na Zavodu za gradbeništvo. Na delavnici bodo predstavljeni dosežki stroke in stanje na področju trajnostnega gradbeništva v Sloveniji ter hkrati nove smernice in priložnosti na tem področju.

 

Delavnica o zelenem javnem naročanju


Datum objave: 20.06.2012
Dne 20. 6. 2012 je v okviru projekta ReBirth na Gospodarski zbornici Slovenije potekala delavnica o Zelenem javnem naročanju. V okviru delavnice so udeleženci pridobili več informacij o uredbi o zelenem javnem naročanju, še posebej s področja gradbeništva kot tudi predloge o možnostih vključevanja okoljskih zahtev na področju naročanja izgradnje in obnove cest in cestne infrastrukture.

 
Dne 14. 6. 2012 je v Podbrdu potekal praktični prikaz uporabe jeklarske žlindre kot agregata v asfaltnih obrabnih plasteh. Dogodek je bil namenjen investitorjem na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, projektantom, nadzornikom, izvajalcem gradbenih del kot tudi povzročiteljem industrijskih odpadkov, zbiralcem in predelovalcem odpadkov in navsezadnje lokalni in širši javnosti.

 
Vabimo vas na prikaz UPORABE ČRNE JEKLARSKE ŽLINDRE KOT AGREGATA V ASFALTNIH OBRABNIH PLASTEH, ki ga organiziramo v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

 

Mobilna razstava


Datum objave: 01.06.2012
Mobilna razstava bo predvidoma potekala v drugi polovici leta 2013. Natančen opis mobilne razstave in datum dogodka bo objavljen naknadno.

 
Finančni instrument LIFE, namenjen izključno okolju, praznuje letos 20. obletnico. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je ob tej priložnosti 18. maja 2012 organiziralo srečanje, ki je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj prijaviteljev projektov sofinanciranih iz programa LIFE, njihovih partnerjev, sofinancerjev, ter izvajalcev in spodbujanju tovrstnega pridobivanja evropskih sredstev za ohranjanje narave in varovanje okolja. Na srečanju se je predstavil tudi projekt ReBirth.

 

Svetovni dan zemlje - 22 april


Datum objave: 22.04.2012
22. aprila praznujemo Svetovni dan zemlje.

 
Dne 8.3.2012 je na Gospodarski zbornici Slovenije potekala konferenca Ohranimo vire – reciklirajmo odpadke v okviru evropskega projekta ReBirth. Namen konference je bil seznaniti ciljno publiko, deležnike in odločevalce o stanju na področju recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu.

 
 
V sredo, 7. marca ob 11.00 uri vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco pred Konferenco Ohranimo vire - reciklirajmo odpadke.

Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke