Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Tretja ponovitev delavnice pravilno ravnanje z gradbenimi odpadki: breme, odgovornost ali priložnost?


25.09.2013 - Ljubljana

25. 9. 2013 je potekala v okviru projekta na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani že tretja delavnica PRAVILNO RAVNANJE Z GRADBENIMI ODPADKI – BREME, ODGOVORNOST ALI PRILOŽNOST?

Uporaba gradbenih odpadkov pri gradnji objektov je ena izmed bistvenih značilnosti trajnostnega gradbeništva in ohranjanja naravnih virov. Gradbeništvo je zelo primerno za uporabo recikliranih materialov, saj zahteva velike količine surovin, gradbeni proizvodi iz recikliranih materialov so velikokrat cenejši in imajo enake ali celo boljše lastnosti.

Na delavnici se je zbralo 41 predstavnikov izvajalcev gradbenih del, predelovalcev gradbenih odpadkov, investitorjev, projektantov, komunalnih podjetij in drugih, ki jih zanima praktično izvajanje zakonodaje na področju recikliranja gradbenih odpadkov s tehničnimi možnostmi predelave, uporabe predelanih odpadkov in vgrajevanja gradbenih proizvodov iz recikliranih odpadkov.

Že tretja delavnica o gradbenih odpadkih v okviru projekta ReBirth je združila poglobljena znanja o uporabi gradbenih odpadkov kot vira surovin v gradbeništvu, tako z okoljskega kot z gradbenega vidika. Udeleženci in partnerji projekta so dobili možnost dragocene izmenjave informacij in izkušenj in se na koncu strinjali, da je ena večjih ovir pri povišanju predelavi gradbenih odpadkov v gradbene proizvode in s tem tudi doseganja cilja 70 % recikliranja gradbenih odpadkov do leta 2020, kompleksna in toga zakonodaja. Projekt ReBirth s številnimi aktivnostmi na različnih ravneh, vključno z današnjo delavnico, je dobro izhodišče za pridobivanje izkušenj in znanj, ki bodo lahko postala kakovostno izhodišče za spremembo zakonodaje. Eno izmed prizadevanj partnerjev projekta je namreč tudi opozarjanje na pomanjkljivosti in sodelovanje z Ministrstvom za kmetijstvo in okolje pri pripravi sprememb zakonodaje.

Janja Leban iz GZS je predstavila tematiko lesa iz rušenja in obnove. Kljub temu, da predvidevamo, da pri rušenju nastane do 30 % lesa, letna poročila kažejo na manjše količine nastalih odpadkov in njihovega recikliranja. Kaj se torej zgodi z lesom iz rušenja in obnove? Mirko Šprinzer iz podjetja PKG je na današnji delavnici opozoril: »Ključni problem je, da odpadkov ne prepoznamo kot vira.« V svoji predstavitvi je poslušatelje seznanil s postopki načrtovanja rušenja in gospodarjenja z odpadki. Velika odgovornost pri pravilnem ravnanju z gradbenimi odpadki je na strani projektanta, ki je odgovoren za izdelavo dobrega načrta rušenja in gospodarjenja z odpadki. Investitorji se vse premalo zavedajo, da so odgovorni za ustrezno ravnanje z gradbenimi odpadki in tudi za poročanje o nastalih odpadkih. Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije je predstavila zadnjo stanje stroke na področju uporabe alternativnih agregatov (umetnih in recikliranih) in razvoju tako imenovanih zelenih betonov. Opozorila je, da je eden izmed razlogov zakaj je v Sloveniji stopnja uporabe recikliranih agregatov še vedno nizka manjkajoč holistični pristop v celotni verigi, od rušenja do končne uporabe. Alenka Mauko iz ZAG je predstavila aktualne spremembe na področju uredbe o gradbenih proizvodih, ki je pričela v polnosti veljati 1. 7. 2013. Zvonko Cotič iz podjetja Structum je prikazal tri praktične primere uporabe gradbenih odpadkov v gradnji: reciklirane agregate za inženirske gradnje, asfalt z dodatkom recikliranega asfalta in betone, ki vsebujejo reciklirane agregate s stališča okoljske zakonodaje in gradbene zakonodaje, od gradbenih proizvodov do graditve objektov.

Delavnica je bila namenjena vsem, ki se neposredno ali posredno srečujejo s problematiko gradbenih odpadkov, še zlasti pa projektantom in investitorjem v gospodarstvu in javni upravi.

pdfO projektu ReBirth (Mauko A.) (.pdf 1.6MB)
pdfZakonodaja o odpadkih: kdaj odpadki niso več odpadki (Leban J.) (.pdf 844KB)
pdfOd odpadkov do gradbenih proizvodov - zakonodaja o gradbenih proizvodih (Mauko A. in Japelj M.) (.pdf 2.2MB)
pdfLes iz rušenja in obnove: trdo gorivo ali odpadek (Leban J.) (.pdf 752KB)
pdfRavnanje z gradbenimi odpadki - priprava na rušenje objektov in izvajanje del (Šprinzer M.) (.pdf 629KB)
pdfSelektivno rušenje (Cotič Z.) (.pdf 4.6MB)
pdfReciklirani agregati - lastnosti in uporabnost (Mladenovič A.) (.pdf 2.8MB)
pdfZahteve zakonodaje o odpadkih, gradbenih proizvodih in graditvi objektov (Cotič Z.) (.pdf 3.3MB)Foto vir: Matjaž Zupanc, ZAG< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke