Promocija recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu

Prijava na e-novice

Ime in priimek:
* Vaš e-poštni naslov:

 
 

Prva delavnica INDUSTRIJSKI ODPADKI - VIR SUROVIN ZA GRADBENIŠTVO


10.03.2014 - Ljubljana

Prejšnji teden je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekala prva od dveh delavnic INDUSTRIJSKI ODPADKI - VIR SUROVIN ZA GRADBENIŠTVO.

Delavnica je potekala v okviru projekta Promocije recikliranja industrijskih in gradbenih odpadkov in njihove uporabe v gradbeništvu - ReBirth, ki ga finančno podpirata Evropska unija, program LIFE+ in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Delavnica je bila namenjena povzročiteljem industrijskih ostankov in odpadkov, kot so žlindre, elektrofiltrski pepeli, livarski peski, sadre, mulji iz čistilnih naprav ... in njihovim potencialnim uporabnikom za gradbene namene. Tema se je izkazala za izjemno aktualno, saj je zbrala preko 40 predstavnikov livarn, metalurških obratov, kemijske industrije, komunalne dejavnosti in ARSO.

Udeleženci so se seznanili z zakonodajnim vidikom, uredbo REACH, primeri sodne prakse EU, postopki pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov, kot tudi z oceno odpadkov z vidika potencialne uporabnosti v gradbeništvu.Predstavljeni so bili tudi primeri uporabe odpadkov v gradbeništvu in uporaba materialov iz odpadkov namesto naravnih virov, na primer za zasipe in nasipe, pripravo betona, prevleke za ceste, letališča in druge prometne površine.

Glede na dejstvo, da je v letu 2012 nastalo 4,4 milijone ton odpadkov, od tega kar 28% odpadkov iz termičnih procesov, se slovenska podjetja vse bolj zavedajopomena obravnave odpadkovkot vira surovin in iščejo nove poti njihovega ravnanja.


pdfOdpadki ali stranski proizvod in REACH (Leban J) (.pdf 431KB)

pdfZakonodaja o gradbenih proizvodih (Mladenovič A, Japelj M) (.pdf 1.0MB)

pdfOkoljevarstveno dovoljenje za predelavo industrijskih odpadkov (Sprinzer M) (.pdf 323KB)

pdfOcena odpadka z vidika potencialne uporabnosti v gradbenistvu (Mladenovič A) (.pdf 13.0MB)

pdfRegistracija REACH - postopki in dokumentacija - primer Acroni (Vidic F) (.pdf 7.9MB)

pdfIndustrijski odpadki - primeri uporabe v gradbeništvu (Cotič Z, Jurjavčič P) (.pdf 12.0MB)

pdfUporaba odpadkov namesto naravnih virov (Turk J) (.pdf 705KB) 
< nazaj
Koordinator projekta:
Zavod za gradbeništvo Slovenije
Dimičeva 12, 1000 Ljubljana
t: 01 280 42 51
e: info@re-birth.eu
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke